Nem a boldog emberek hálásak, hanem a hálás emberek boldogok


Szeptember a hála hónapja: Érzéseink közül a hála az egyik legfontosabb, és nem is olyan nehéz kifejezni. Ha tudatosítjuk magunkban, mennyi mindenért lehetünk hálásak, sokkal boldogabbak, elégedettebbek lehetünk. Nagyon hálásak voltunk év elején, hogy újra együtt lehettünk az osztályunk kis közösségében.

HÁLAKŐ VARÁZSLATOS EREJE: A boldogságórák egyikén mindenki elkészítette a saját kis hálakővét. A hálakőnek valóban varázslatos ereje van. Csak ki kell próbálni. Nálunk mindenki örömmel készítette el a sajátját. Ahhoz, hogy ne felejtsenek el hálásnak lenni, használják, ez a  kis hála követ. Ezt a követ maguknál hordhatják egész nap. A hálaadás egyik forrása ez is. Az emlékeztető kő segítséget nyújt abban, hogy soha ne felejtsenek el hálásnak lenni. Ez megnyugtató számukra, és, hogy valóban varázs ereje van-e neki, mi kipróbáljuk.

HÁLA-SÁLA: Ez egy olyan feladat volt, melyben az osztály feltöltődik a hála és a csodálatos "köszönöm" érzésével.  Egy emlékeztető, a boldogság falon, hogy legyenek hálásak mindazért amilyük van, amit kaptak, amit a szeretetükkel magukhoz vonzottak, vagy amit majd a jövőben magukhoz szeretnének vonzani. Minközben készültek a sálak aközben összpontosítaniuk kellett (őszintén) a hála érzésére. Megbeszéltük: a hála kifejezése kérésed, kívánságod erejét megsokszorozza!  Nem hozhatnak új dolgokat az életükbe, ha közben nem éreznek hálát mindezért, amijük már van. Hogy miért? Mert a hálátlansághoz negatív gondolatok és érzések tapadnak. Időt kell szánni (csendet a fejedben) magukra, érezni újra mik azok a csodálatos dolgok az életükben, amiért hálásak lehetnek! A vonzás törvénye azt mondja, hogy vonzani fogod azokat a dolgokat, amelyeket most (ilyenkor érintés) kérsz! Ekkor legfontosabb elsősorban az energia és a figyelem a kérésre és a hálára.

HÁLA BEFŐTT: Osztályunk boldogságbefőttjét is elkészítettük. Mi is az a boldogságbefőtt? Mindannyian pozitív dolgokkal és  megerősítő gondolatokkal töltjük meg a  kis üvegünket.  A nyári örömteli élményekből, gondolatokból, érzésekből is „eltehetünk télire” egy-egy emléket, hogy majd beragyogják azokat az időszakokat, amelyekben több fényre, melegségre lesz szükségünk. A befőttet naponta, hetente, havonta is megtölthetjük.

Megbeszéltük /A befőttbe kerülhetnek:

  • szavak, amelyeket nekünk mondtak és sokat jelentettek
  • egy-egy mondat vagy idézet, ami különösen sok erőt adott
  • fényképek vagy leírt „pillanatképek” szép élményeinkről
  • leírhatunk egy-egy fontos helyzetet vagy szép történetet, ami velünk esett meg
  • tetszőleges szimbólumok, amelyekkel rögzíteni tudunk egy érzést
  • akár le is rajzolhatunk egy emléket
  • vagy beletehetünk egy tényleges megfogható tárgyat (pl. egy követ, amire ráírjuk, honnan hoztuk)

A boldogságbefőtt tulajdonképpen a hálanapló egyik formájaként is értelmezhető, amely a mindfulness (jelenlét-tudatosság) fejlesztése mellett kellemes kreatív kikapcsolódást is jelent a közösségben.

Az olvasás szeretetére is neveljük kis tanulóinkat. Az olvasott meséhez a bábokat elkészítettük, és el is játszottuk. A mindennapokban is gyakoroltuk  a Hálaadást, hiszen: „A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulni!”