Célok kitűzése


„Minden álmunk valóra válhat, ha van bátorságunk a nyomukba eredni.” (Walt Disney)

2020-as évünket azzal kezdtük a Mézengúzokkal, hogy kitűztük a céljainkat erre az évre, és átgondoltuk, hogy hogyan tudjuk azokat megvalósítani, ugyanis ebben a hónapban a boldogságórák témáját a célkitűzések adják. A tervek természetesen igencsak sokszínűek: vannak, akik közös kirándulásra vágynak az osztálytársakkal, mások arra, hogy rendőrök legyenek, van, aki házi állatra… stb.

Nagyon érdekes foglalkozások voltak, az osztályban együtt tűztük ki magunk elé célokat, eközben megismerhettük egymás álmait, vágyait, és megtudhattuk mi az, ami igazán fontos a másik számára. Erre pedig kitűnő alkalom az ú jév, a nagy fogadalmak, az újrakezdés időszaka.

Fontos, hogy válasszanak egy megvalósítható, elérhető célt idénre, és szőjenek terveket. Ehhez meg kell értetnünk a gyerekekkel milyen fontos az, hogy céljaink legyenek az életben. Feldolgoztuk az Öreg halász és a nagyravágyó felesége mesét, s a gyerekek elkészítették a saját kis aranyhalukat, melyben kívánságaikat fejezték ki. Céljaikat  saját címer megrajzolásával fejezték ki.  A tervekkel kapcsolatos rajzaikat, a boldogságfalra helyeztük ki, oda, ahol akár mindennap vethetünk rájuk egy-egy futó pillantást – így a programokkal zsúfolt hétköznapokban sem fognak elfelejtkezni a kitűzött célokról.

Megbeszéltük jó dolog "nagyot álmodni", de a konkrét céloknál sokkal hatékonyabb, ha kisebb dolgokat tűznek ki magunk elé, ezeket könnyebb elérni és a sikerek tovább növelik az önbizalmukat. Természetesen, azt is megbeszéltük, hogy a kis célokkal elért eredmények bizony összeadódnak, és előbb-utóbb hozzásegítik őket ahhoz, hogy a "nagy álmot" elérjék.

Bármi is legyen a kitűzött cél, pontosan kell látnunk azt az utat, mely elvezet ehhez. Fontos tudni, hogy milyen tennivalókhoz, képességekhez, akár tárgyi feltételekhez van szükségünk a sikerhez. Minél kisebb lépésekre tudjuk lebontani az útvonalunkat, annál nagyobb az esélyünk a sikerre.

Mindannyian szeretnénk olyan gyermekeket nevelni, aki tisztában van a saját értékeivel, kész szembenézni az élet kihívásaival, és a kudarcokat legalább olyan jól kezeli, mint a sikert. A célok kitűzésének és megvalósításának képessége az egyik leglényegesebb lecke. Ezzel ugyanis megerősíthetjük az önbizalmukat, növelhetjük az önértékelésüket felelősségvállalásra taníthatjuk őket!