A holnapnak minden kulcsa a két kezünkben van…

A hónap témája az optimista gondolkodás. Először is sokat beszélgettem a gyerekekkel arról, ők mit tartanak optimista gondolkodásnak és számukra mit jelent az optimizmus. Aztán arról, hogy igenis tanulható ez a fajta gondolkodás mód.

Ezeket szépen össze is foglaltuk:

Nagyon fontos hogy mindig előre nézzünk: valami rossz dolog történik, a pesszimisták mindig magukat

  • hibáztatják, és ettől képesek napokig szenvedni. Az optimisták azonban elkönyvelik a rossz eseményt, és máris azon gondolkodnak, mi legyen a következő lépés, hogyan tudnák a helyzetből a lehető legjobbat kihozni.
  • Ha nem sikerül, próbáljuk újra: A pesszimistákra jellemző a “nekem úgysem sikerül”, “úgysem tudom megcsinálni” mentalitás. Az optimisták azonban kitartóan tesznek a céljaik eléréséért és biztosan tudják, hogy a kitartásuk meghozza a gyümölcsét. Az optimizmusod erősítéséhez rendszeresen hallgattuk Bagdy Bella Pozitív gyerek dalát.
  • A pozitív emberek jó hatással vannak másokra, motiválnak, energiát adnak. Keresd te is a pozitív emberek társaságát, figyeld, hogyan reagálnak, mit csinálnak, hogyan látják a dolgokat.
  • nagyon fontos, hogy használják erősségeiket.

Sólyomszemmel: Rajzban megjelenítették a gyerekek mik azok a dolgok, amelyek optimizmusra adnak okot nekik.

A környezetvédelmi hetünk keretében, a méhecskék megvédésére szegődött kis osztályunk. Arról is sokat beszélgettünk ezek a piciny állatok mennyi mindent tesznek értünk, és optimisták vagyunk abban, hogy meg tudjuk őket mi is óvni, figyelem felhívásunkkal.

Elkészítette mindenki az optimista szemüvegét, hiszen nagyon fontos milyen szemmel nézzük a világot. Nem biztos hogy a  optimista emberek boldogabbak, csak más szemüvegen keresztül szemlélik a körülöttük lévő valóságot. „ Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemed, hogy meglássa azt!”

Utolsó nap a  szünet előtt, Halloweeni jelmezekbe öltöztünk és megígértük egymásnak, hogy a  rossz és pesszimista gondolatokat  is messze űzzük és csak pozitívan  gondolkodunk. Hiszen a nevetés sokkal jobban oldja a feszültséget, mint bármi más. S a hozzáállásunk mindig a legfontosabb. „Ha boldogan szeretnénk élni, meg kell őriznünk optimizmusunkat. Ha sikereket akarunk elérni, hinnünk kell képességeinkben. Ha szeretetre vágyunk, nem vezérelhet bennünket a gyűlölet. Ami sugárzik belőlünk, amit hangoztatunk, hasonló formában visszajut hozzánk.”