Hírek - Pályaorientációs nap 2018Pályaorientációs nap 2018

vissza...

2018.11.12, 11:31

Pályaorientációs napon mutatkoztak be a szakmák képviselői és a középiskolák 2018. november 10-én, szombat délelőtt a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolában.

A nap célja az volt, hogy a diákok szakmákkal, munkahelyekkel és a rendezvényre meghívott középiskolákkal megismerkedhessenek. A kisebbek élményszerű látogatásokat tettek a rendőrkapitányságon, a malomban, a múzeumban, a mentőállomáson és számos más a városban működő intézményben. A nyolcadikosokat pedig 16 környékbeli középiskola és a mentőszolgálat bemutatója várta.

Az 1.a osztály a Malomban tett látogatást a pályaorientációs nap keretében. A főmolnár vezetett körül bennünket, segítségével megismerkedhettek a gyerekek, hogyan lesz a gabonából liszt. Megnéztük a gabonatárolót, majd a tisztítóba tettünk látogatást. Az őrlés folyamatában kezükbe vehették a tanulók a sokfajta gabona őrleményt, sőt a búzacsírát meg is kóstolhatták. A selymesítőbe a szitákat, a zsákolóba a zsákok „csúszdázását” figyelhették meg a gyerekek. Nagyon érdekes volt látni ezeket az óriási gépeket, amelyek segítségével a liszt az asztalunkra kerül.

Az 1.b, 2.b és a 3.a osztályt a rendőrségen várták. A gyerekek megismerkedhettek a rendőrök munkájával és azokkal az eszközökkel, amelyeket munkájuk során használnak: motor, autó, traffipax, tonfa, védőmellény, pajzs, sisak. Nagy meglepetésükre szemtanúi lehettek egy bűnöző elfogásának és fogdába helyezésének. Ezután egy robot irányításával táncolhattak és tornázhattak. A program végén pedig egy rendőrkutya akcióit nézhették végig. 

A 2.a osztály a Sinka István Városi Könyvtárba látogatott el. Ott jártunk, ahol az egyszeri olvasó nem jár. Bejártuk a városi könyvtár pinceraktárát, megkerestük a legrégebbi könyvet, pecsételtünk, katalóguscédulákat rendeztünk, akár az igazi könyvtárosok. Jól éreztük magunkat, köszönjük Margó néninek, Andi néninek és a könyvtár minden dolgozójának, hogy itt lehettünk.

Postára látogatott el a 3.b osztály november 10-én. Megismerhettük a postások munkáját. Azokét is, akik nap mint nap kerékpárra ülve kézbesítik a leveleket, azokét is, akik a Millennium úti posta épületében dolgoznak és azokét is, akik kocsival szállítják ki a csomagokat. Nagyon érdekes volt, sok olyan dolgot ismerhettünk meg, amiről fogalmunk sem volt eddig. Köszönjük szépen a lehetőséget!


A 4.a és 4.b osztály a Mentőállomáson járt, ahol Szabó Andrea vezető bemutatta, hova érkezik a riasztás. Megbeszélte a gyerekekkel, milyen adatokat kell a telefonban mondani, ha szükségük van segítségre. A tanulók megnézték, milyen rendnek kell lenni egy mentőautóban, hogy az ápolók megtalálják azokat az életmentő eszközöket, amelyekre éppen szükség van. A bátrabbak kipróbálhatták a hordágyat és a gurulós széket is.

Igazán nagy élményben lehetett része az 5.a, 5.b és 6.a osztályoknak, amikor a pályaorientációs nap keretében a Péterszegi úton található Mezei-Vill Kft. LED lámpagyárába látogathattak el. A több mint 3500nm-es üzemegységben a tanulók szakértő irányításával megtekinthették a LED világításhoz szükséges eszközök gyártását, valamint a csúcstechnológiás vizesvágó berendezést is. A gyárban készült termékek mellett képet kaptak arról is,  hogy ez a technológia egyre népszerűbb, hiszen 50- 60% energiamegtakarítást jelent a használata.

A 6.b osztály a berettyóújfalui tűzoltó laktanyát látogatta meg. Betekintést nyerhettünk a katasztrófavédők napi rutinjába, testközelből láthattuk a tűzoltásnál és műszaki mentésnél használt eszközöket. A legizgalmasabb azonban mindenképp a próbariasztás volt, ahol a tűzoltók másodpercek alatt vonulásra készen álltak. Köszönjük a bemutatót és eseménymentes szolgálatot kívánunk!

A tanulók sikeres pályaválasztásának elengedhetetlen összetevője a széles körű tájékozódás. Ezért ebben az évben az iskolánk 7.a és 7.b osztály tanulói a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság Berettyóújfalui Szakaszmérnökségére látogattak el, ahol Vécsei Tibor, a szakaszmérnökség vezetője beszélt az árvíz, belvíz, aszály, vízminőségi kárelhárítási feladataikról, a gátőr és a mérnök munkájáról és nem utolsó sorban a munkájuk tárgyáról, a vízről. Megjósolni ugyan azt nem lehet, hogy a gyerekekből hány vízügyes lesz ezután, de azt elmondhatjuk, hogy élményekben gazdag napot töltöttünk el együtt.