Hírek - Négy felejthetetlen nap Erdélyben a József Attila Általános Iskola diákjai számáraNégy felejthetetlen nap Erdélyben a József Attila Általános Iskola diákjai számára

vissza...

2018.05.15, 13:13

2018. május 08-án, a korai reggeli órákban indult útjára a Határtalanul! pályázat keretein belül 1.425.000 Ft támogatás elnyerése után harmincnégy hetedik osztályos tanuló, valamint négy pedagógus a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolából, hogy a meseszép Erdély egyik méltán híres ékkövének tartott Csíki-medencében és környékén töltsön el négy felejthetetlen napot. Közhely, de igaz, hogy a Trianonban elcsatolt országrészek még most, a XXI. században is olyan nagyszerű élményt nyújtanak az ide látogató anyaországi magyaroknak is, amelyet szavakkal leírni szinte lehetetlen. A páratlan szépségű táj, vendéglátóink kedvessége felejthetetlen élményekhez juttattak bennünket.

Ez a négy nap olyan pozitív megerősítést jelentett mindannyiunk számára magyarságunk, önazonosságunk tekintetében, amely talán egy életre elkísér minket. Utazásaink során Berettyóújfalutól Nagyszalontáig, Korondon át a Békás-szorosig, Parajdon és Csíksomlyón számtalan élmény ért minket. A Kálvária-domb, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros bejárásával mindannyian örömmel nyugtázhattuk, hogy továbbra is a természet szerelmesei vagyunk és maradunk. Parajdon a sóbánya lélegzetelállító mélységével nyűgözött le minket. Nagyszalontán, Farkaslakán és Szejkefürdőn megemlékeztünk magyarságunk jeles képviselői közül Arany Jánosra, Tamási Áronra és Orbán Balázsra.

Különleges élmény volt a Csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola hasonló korú tanulóival való találkozás. Az intézmények kölcsönös bemutatkozása után kosárlabdában és fociban mérték össze erejüket a helyi és az anyaországi gyerekek.

Mindezek mellett természetesen meg kell említenünk vendéglátóink figyelmességét, türelmét is. Köszönjük nekik a gondoskodást, a kiváló, magyaros ételeket. Feltöltődve, fáradtan, de mégis kipihenten érkeztünk haza Berettyóújfaluba május 11-én, a gyerekek, szülők, barátok nagy örömére.

Nehéz lenne egy csokorba szedni, hogy mi minden történt még velünk, ám egy biztos: ha tehetnénk, akár már holnap újra útnak erednénk.