Hírek - Magyar kutya a HoldonMagyar kutya a Holdon

vissza...

2017.12.04, 10:12

Egy csapat felsõs diák 2017. 11. 27-én 12.30-kor elindult Debrecenbe az Agorába, egy, a Puli Space Technologies által tartott elõadásra.

Az elõadás témája, a 2010-ben indult Google Lunar XPRIZE volt. E 30 millió dolláros verseny keretei között egy holdjárót kellett építeni, amely képes arra, hogy megtegyen 500 métert a holdon, miközben képeket küld az irányító központnak. A küldetés nem egyszerû, mivel a robotnak ki kell bírnia a –108, illetve +180C-ot. A magyar, Puli nevet viselõ robot, ezen kívül hatalmas sugárzásnak van kitéve, amely tönkreteheti az elektronikát. Ráadásul számolniuk kell a kráterekkel, a rendkívül apró szemcséjû holdporral, az alacsony gravitációval, sõt még az energiát is maguknak kell generálni.

De hogyan is néz ki pontosan a Puli? Egy kamerából, egy adóvevõbõl, napelemekbõl, burkolatból és egy egészen újfajta lábkerekekbõl áll.

Természetesen az utazást is a versenyzõknek kell megoldani, ezért megállapodtak egy másik csapattal, hogy némi „elemózsia” ellenében a Pulit is eljuttatják a Holdra.

Mindenesetre: Hajrá Puli!

 

Kocsis Balázs Sándor 8/A