Hírek - Kerékpártúra KismarjáraKerékpártúra Kismarjára

vissza...

2019.10.08, 09:07

2019. október 7-én, a Környezet-és Egészségvédelmi Hetek programsorozatunk keretében kerékpártúrát szerveztünk Kismarjára Herczeghné Balázsi Gyöngyi, Gyulai Andrea és Kulcsár Istvánné pedagógusok vezetésével, melyen 28 diákunk vett részt.

A 80 km-es túrán Nagy Dénes idegenvezető segítségével megtekintettük a település barokk stílusban épült református templomát, ahol a Bocskai család kriptája és temetkezési helyei is találhatók.

A falu észak-keleti részén romantikus titokzatossággal emelkedik a várdomb. Egykoron ez volt a lakóhelye Kismarja földesurainak. Többek között itt élt a Bocskai család.

A templomkert botanikai és történelmi szempontból is említésre méltó. A templom körül álló 16 ezüsthárs átlagos kerülete közel két méteres, magassága meghaladja a 20 métert. A helyi védettséget élvező fák árnyékában találjuk Bocskai István mellszobrát, illetve az I. Világháborús emlékművet. A talapzatán elhelyezett márványtábla pedig a II. Világháborúban hősi halált halt kismarjaiaknak állít emléket.

Köszönjük Nagy Dénesnek, hogy megismertette velünk ezen történelmi nevezetességeket, valamint az esztári iskola pedagógusainak kedvességét, segítségét.