Hírek - Felejthetetlen napok Székelyföldön a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola diákjai számáraFelejthetetlen napok Székelyföldön a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola diákjai számára

vissza...

2019.05.14, 12:30

HAT-18-01-0481

2019. május 7-én, a kora reggeli órákban indult útjára a Határtalanul pályázat keretein belül, 2 236750 Ft pályázati támogatás elnyerése után ötven hetedik osztályos tanuló, valamint négy pedagógus a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolából, hogy a meseszép Erdély egyik méltán híres ékkövének tartott Csiki medencében, és környékén eltöltsön négy felejthetetlen napot.

Közhely, de igaz, hogy a Trianonban elcsatolt országrészek még most, a XXI. században is nagyszerű élményt nyújtanak az ide látogató anyaországi magyaroknak, amit szavakkal leírni lehetetlen. A páratlan szépségű táj, és vendéglátóink kedvessége felejthetetlen élményekhez juttatták a csoportot.

Ez a négy nap olyan pozitív megerősítést jelentett mindannyiuk számára magyarságuk, önazonosságuk tekintetében, amely talán egy életre elkíséri őket.

Utazásaik során Berettyóújfalutól Gyimesbükkig, Korondon át a Békás szorosig, Parajdon és Csíksomlyón számtalan élménnyel gazdagodtak tanulóink.

A Kálvária-domb, a Gyilkos tó és a Békás szoros bejárásával mindannyian örömmel nyugtázhatták, hogy továbbra is a természet szerelmesei.

Parajdon a sóbánya lélegzetelállító mélységével nyűgözte le a tanulókat. Farkaslakán és Szejkefürdőn megemlékeztünk magyarságunk jeles képviselőiről, Tamási Áronról és Orbán Balázsról. Madéfalván rendhagyó történelemóra keretein belül a székely vértanúkra emlékeztek tanulóink.

Különleges élmény volt a Csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola hasonló korú tanulóival való találkozás. Az intézmények kölcsönös bemutatása után jó hangulatú kosárlabda és futballmeccseket játszottak a tanulók. Ebből a találkozóból mostanra barátságok is születtek.

Mindezek mellett természetesen meg kell említeni vendéglátóik figyelmességét, türelmét, a gondoskodást, a kiváló, magyaros ételeket.

Feltöltődve, fáradtan, de mégis kipihenten érkeztek haza Berettyóújfaluba május 10-én, a testvéreik, szülők, barátok nagy örömére.

Nehéz lenne egy csokorba szedni, hogy mi minden történt még velük, ám egy biztos: ha tehetnék, akár már holnap újra útnak erednének.

Herczegh Barna projektvezető