Hírek - Az Agorában jártunkAz Agorában jártunk

vissza...

2017.10.25, 06:51

Osztályunk ingyenes belépõjegyet nyert az Emberi Erõforrások Minisztériuma által kiírt „Tehetség-Érték-lehetõség” címû pályázat keretében a debreceni Agora Tudományos Élményközpontba.

Úgy gondoltuk, ha már buszra szállunk, akkor egész napos programot szervezünk a gyerekeknek. Délelõtt a Debreceni Állat –és Növénykertben tettünk egy sétát, ahol a színes tollú kakaduk koncertje kísérte végig az utunkat. Ahhoz, hogy a nílusi víziló feljöjjön a víz felszínére, igen sokáig kellett csendben várakoznunk. És láss csodát! Sikerült! Jóságunkat megjutalmazva többször is megmutatta hatalmas termetét és óriás száját a félméteres fogaival. A vadmacskák méltóságteljesen sütkéreztek a napon, mit sem törõdve a csicsergõ, ámuldozó gyerekekkel. A vörös pandát mindenki haza akarta hozni. Milyen kár, hogy csak egy van belõle! Láttuk Julien királyt és Timont is. Az örvös medve épp elfért volna a busz hátsó ülésén. A nagy kedvenc a törpemalac kicsinye lett, amelyik a gyerekek zsebében is elrejtõzhetne.

Délután egy órára vártak bennünket az Agorában. Teljes egy órát töltöttünk a Kölyöklaborban, ahol védõfelszerelésben, szakember irányításával kísérletezhettünk. A Tartsd hidegen! címû kísérletsorozat középpontjában a hõmérséklet áll. A gyerekek megvizsgálhatták, melyik anyag tartja meg legjobban a hõt, vagy hogyan változhatnak hõ hatására a színek, és kipróbálhatták, hogyan lehet elektromosságot létrehozni egy egyszerû kézzel hajtott kis gép segítségével.

Az interaktív játékok teljesen lenyûgözték a gyerekeket. Mindennel foglalkoztak, ami belefért az idõnkbe. Még a lányok is lõttek a Lenz ágyúval és nem féltek két méter magasan biciklizni. Láttuk a felfelé guruló csigát, vízsugárból képet vágtunk. A mágikus rajzok és a tükörlabirintus újra és újra odavonzotta a gyerekeket. A gyorsulásmérõt is kipróbálta mindenki. Sajnos az ördöglakatok zárva maradtak!

A délutánt fagyos kísérletekkel zártuk. Láttuk, hogy a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik a nagy hidegtõl.

Nehéz volt elhozni onnan a gyerekeket, hiszen nem mindenre jutott elég idõ. Sokáig fogjuk még emlegetni az átélt élményeket.

 


 

A 2. b osztály és a tanító nénik