HírekAz Agorában jártunk

2017.10.25, 06:51

Osztályunk ingyenes belépõjegyet nyert az Emberi Erõforrások Minisztériuma által kiírt „Tehetség-Érték-lehetõség” címû pályázat keretében a debreceni Agora Tudományos Élményközpontba.

Úgy gondoltuk, ha már buszra szállunk, akkor egész napos programot szervezünk a gyerekeknek. Délelõtt a Debreceni Állat –és Növénykertben tettünk egy sétát, ahol a színes tollú kakaduk koncertje kísérte végig az utunkat. Ahhoz, hogy a nílusi víziló feljöjjön a víz felszínére, igen sokáig kellett csendben várakoznunk. És láss csodát! Sikerült! Jóságunkat megjutalmazva többször is megmutatta hatalmas termetét és óriás száját a félméteres fogaival. A vadmacskák méltóságteljesen sütkéreztek a napon, mit sem törõdve a csicsergõ, ámuldozó gyerekekkel. A vörös pandát mindenki haza akarta hozni. Milyen kár, hogy csak egy van belõle! Láttuk Julien királyt és Timont is. Az örvös medve épp elfért volna a busz hátsó ülésén. A nagy kedvenc a törpemalac kicsinye lett, amelyik a gyerekek zsebében is elrejtõzhetne.

Délután egy órára vártak bennünket az Agorában. Teljes egy órát töltöttünk a Kölyöklaborban, ahol védõfelszerelésben, szakember irányításával kísérletezhettünk. A Tartsd hidegen! címû kísérletsorozat középpontjában a hõmérséklet áll. A gyerekek megvizsgálhatták, melyik anyag tartja meg legjobban a hõt, vagy hogyan változhatnak hõ hatására a színek, és kipróbálhatták, hogyan lehet elektromosságot létrehozni egy egyszerû kézzel hajtott kis gép segítségével.

Az interaktív játékok teljesen lenyûgözték a gyerekeket. Mindennel foglalkoztak, ami belefért az idõnkbe. Még a lányok is lõttek a Lenz ágyúval és nem féltek két méter magasan biciklizni. Láttuk a felfelé guruló csigát, vízsugárból képet vágtunk. A mágikus rajzok és a tükörlabirintus újra és újra odavonzotta a gyerekeket. A gyorsulásmérõt is kipróbálta mindenki. Sajnos az ördöglakatok zárva maradtak!

A délutánt fagyos kísérletekkel zártuk. Láttuk, hogy a növények szilánkosra törnek, a felfújt lufi összezsugorodik a nagy hidegtõl.

Nehéz volt elhozni onnan a gyerekeket, hiszen nem mindenre jutott elég idõ. Sokáig fogjuk még emlegetni az átélt élményeket.

 


1. a osztály – A KÜLÖNDÍJAS KÍSÉRLETEZÕK

2017.10.24, 08:34

A dm ebben az évben is meghirdette „Mosolygó fogacskák” pályázatát a magyarországi elsõ osztályosok számára. A pályázat mottója: Kísérletezz, de ne a fogaid épségével!

A feladatunk volt fogápoláshoz kapcsolódó látványos kísérlet bemutatása, leírása, és az errõl készült fotók beküldése. Szülõk, gyerekek, pedagógusok egyaránt lelkesen dolgoztunk az ügyön, köszönet minden segítségért!

Zsombi anyukája, Nagyné Gecse Mária segítségével ellátogattunk az Arany János Gimnázium Öveges laborjába. Az óriás védõköpeny felvétele után valódi kémikusnak érezhettük magunkat. Szorgosan csipeszeztünk, cseppentettünk a végén lufit is röptettünk.  Minden gyerek egyéni kísérlet során tapasztalhatta meg a savas anyagok károsító hatását, a lúgosítás és a fogápolás fontosságát.

Az eseményeket dokumentáló fotókat, rajzokat, leírásokat Zéti apukája, Tóth Zoltán szerkesztette egybe, látványos kiadvány született belõle.

A 185 beküldött pályamunka közül a zsûri a mienket KÜLÖNDÍJJAL jutalmazta. Kirándulhatunk Budapestre, a MiniPoliszba!


Fotópályázat

2017.10.17, 06:54

A Közintézmények Szolgáltató Irodája (KÖSZI) egy fotópályázatot hirdetett „A közös étkezés öröme” címmel azon általános iskolás tanulók részére, akik igénybe veszik szolgáltatásukat. Minden osztály 1-1 képpel nevezhetett a versenyre. A 4.a osztály második helyezést ért el. A Bihari Számadó Napon vehették át nyereményük, mely egy Makk Kálmán Mozi belépõ az egész osztály részére.


Múzeumpedagógiai foglalkozás

2017.10.14, 10:02

2017. 10. 9-én és 10-én egy-egy rendhagyó osztályfõnöki óra keretében az 5.a és 5.b osztály tanulói a Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum munkatársainak az elõadásán vehettek részt.

„Morzsoló” témakörben egy rövid áttekintést kaptak a gyerekek a kukorica részeirõl ésfelhasználásáról. Kipróbálhatták a kézi morzsolást, amit még a gépesítés elõtti idõszakban végeztek kalákában a falusi magyar emberek. Majd egy célbadobós játékot készíthettek maradék anyagok és kukoricaszemek felhasználásával. Az elkészült alkotássokkal, és élményekkel gazdagabban zárták a napot a tanulók.


Öveges Labor

2017.10.14, 10:00

A Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Mûvészeti Iskola 5.b osztályával 2017. október 10-én rendhagyó természetismeret órát tartottunk az Arany János Gimnázium  Arany Laborjában.

A gyermekek megismerkedhettek a jól felszerelt laborterem különbözõ eszközeivel.  Majd egy egyszerû, de látványos kísérletet végeztek el a növények tartalék tápanyagainak kimutatása során.  A 45 perces óra nagyon gyorsan eltelt, mégis élményekkel gazdagon tértünk vissza intézményünkbe.


József Attilások díjazottjai rajzpályázaton

2017.10.12, 06:32

A Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és AMI rajzpályázatot nyújtott be az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap 2017. alkalmából meghirdetett „Közösségi közlekedés ókortól napjainkig, tiszta, közösségi intelligens mobilitás” c.  rajzversenyre.

Az eredményhirdetésre intézményünk Aulájában került sor 2017. október 9-én.

Iskolánk tanulóit Berettyóújfalu Város Polgármestere személyesen díjazta ajándékokkal.

Szász Kristóf Bendegúz 4.b - I. hely

Cséki Emma 2.a - II. hely

Bácsa Sándor 4.a - III. hely

Eredményesen szerepeltek még intézményünkbõl:

1.a. osztályból: Rácz Kira, Vincze Hanna, Incze Ágnes, Tóth Zétény, Kovács Szonja, Jenei Zsófi, Szõllõsi Loretta, Szabó Boglárka, Müller Bálint, Rácz Kinga

2.a. osztályból: Tóth Liza, Gulyás Emma, Mózsik Bogi, Nagy Csenge, Pataki-Farkas Hunor, Miklovics Léna, Ékes Johanna, Varga Lia, Megyeri Zita,

2.b. osztályból: Haban Szaniszló, Galgóczi Ivett, Szûcs Lilien, Nagy Bence, Hadobás Anna Luca

3.a. osztályból: Lõkös Lilla

4.a. osztályból: Balogh Cintia, Kártik Emma, Galló Balázs, Horváth Hanna, Nagy Gréta Anna, Nagy Eszter, Balogh Petra, Szabó Eszter Dóra, Jován Lili Anna

4.b. osztályból: Briczky Gábor, Patai Fruzsina, Eke-Rigó Fanni, Batczai Panna, Vitális Anikó Janka, Kapás Bence

A gyermekek rajzaiból készített kiállítást a Bihari Számadó Napokon lehet megtekinteni a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban.

 

Gratulálunk tanulóinknak!


DIÁKUNK VILÁGBAJNOKI 1. LETT ERÕEMELÉSBEN

2017.10.10, 06:22

Ungai Amanda (8.b) az Erõemelõ Világbajnokságon (GPC World Championships) Csehországban 1. helyezést ért el. 3 világcsúcs eredménye is született 40,  42,5 és 44 kg-mal, illetve egy egyéni világcsúcsa. 

Felkészítõje: Ungai János edzõ – szülõ 

MINDKETTÕJÜKNEK SZERETETTEL GRATULÁLUNK EHHEZ A NAGYSZERÛ EREDMÉNYHEZ!


Könyvtári vetélkedõ

2017.10.05, 06:37

A Szent László év alkalmából a Sinka István Városi Könyvtár vetélkedõt szervezett a város iskolái között, ahol a József Attila Általános Iskola mindkét csapata remekül szerepelt. Az elsõ és a második helyet is elhoztuk, a megszerzett pontok azonosak voltak, a feladatokra szánt pici idõkülönbség döntött.

Szeretettel gratulálunk ehhez a szép munkához Nektek. A verseny résztvevõi: Patai Dóra, Kovács Nikoletta, Frank Dávid, Gut Gábor, Csapó Gergõ, Ispán Dávid


Sportnap - 2017

2017.10.05, 06:31

Reggel 7:45-kor kezdõdött a SPORTNAP a megnyitóval. Ezután bemelegítõ mozgás várta az alsósokat a kis tornateremben, ahol Kocsisné Zsiga Ivett gyermekaerobik oktató - szülõ tartott foglalkozást. A felsõ tagozat több mint 200 fõvel a BUSE pályára vonult ki, hogy atlétika jellegû feladatokat és állóképességet fejlesztõ akadálypályán vegyen részt.

Az alsó tagozatos kisdiákjaink színes programokban vettek részt:

 1. A pályán focisuli várta a gyereket.

 2. A kis tornateremben sorversenyeztek a gyerekek. 1-2. osztályos és 3-4. osztályos korcsoportokban zajlott a versengés. Felváltva a két korcsoport a tornaterem elõtti területen kiütõ játékban vett részt.

 3. A nagy tornateremben Kölyök Atlétika bajnokság zajlott. A bajnokság 6 állomáson folyt, forgószínpadszerûen.

 • Forma-1
 • Helybõl távolugrás
 • Térdelésbõl dobás
 • Célba dobás szivacs gerellyel
 • Sprint ingaváltó
 • Keresztszökdelések

Minden állomáson 10 percet töltöttek a csapatok.

A gyerekek nagyon élvezték a mozgást, versengést. Minden alsós tanulót megmozgattunk a három helyszínen. Ez fontos szempont volt a sportnap szervezésénél számunkra. A programok végén visszavonult minden osztály a tantermébe, ahol kicsit pihenhettek, míg várták az eredményhirdetést. Az okleveleket elkészítettük, és az ajándékokkal együtt a pályára mentünk. Itt zártuk a napot, ahonnan egyik osztály sem ment haza üres kézzel, labdákat és okleveleket vettek át.

Felsõ tagozatos nagy diákjaink:

A zenés bemelegítést követõen az 5-6. osztályosok 60 méteres síkfutásban, míg a 7-8. osztályosok 100 méteren mérték össze gyorsaságukat, ahol igen nívós eredmények születtek, mint a 400 méteres síkfutásban is. Majd váltófutással futottunk le osztályonként 2017 métert, amit a nap végén egyéniben is lehetett teljesíteni. Nagyon kitartóan szerepeltek tanítványaink.

Kis szusszanás után következett az akadálypálya, ami hét állomásból állt: kondi-park, kötélhúzás, kislabda hajítás, képességfejlesztõ feladatok (mint négyütemû fekvõtámasz, plank helyzet tartása, súlylökés,távolugrás, sorversenyek). Kellemesen elfáradt mindenki, felnõtt, gyerek egyaránt. A délelõtt zárásaként gyõzteseket hirdettünk. Mindenki élményekben gazdagon tért haza.

 


SZÉP EREDMÉNYEK A MEZEI FUTÓVERSENY MEGYEI DÖNTÕJÉN

2017.10.02, 11:10

A Mezei Futó Diákolimpia megyei fordulóját 2017. szeptember 27-én rendezték meg Debrecenben.

Tanulóink remekül szerepeltek, több diákunk is továbbjutott az Országos Döntõbe, melyet tavasszal fognak megrendezni Gödöllõn. Minden kis futónknak szeretetettel gratulálunk!

 • Nagy Csenge 2.a 2. hely
 • Daróczi Zoltán 2.a 3. hely
 • Nyujtó László 2.b 5. hely
 • Nagy Bence 2. b 6. hely
 • Nagy Bogi 2.a 13. hely
 • Nagy Dóra 4.b 4. hely
 • Korcsmáros Bogi 4.b 13. hely
 • Mohácsi Gergõ 3.b 39. hely
 • Hajnal Levente 5.a 20. hely
 • Gáti Panna 7.a 5. hely
 • Gut Gábor 6.a 2. hely
 • Nagy Ádám 6.a 26. hely
 • Dobi Lili 7.b 2. hely
 • Antal Orsolya 7.b 16. hely
 • Váradi Zita 8. a 26. hely