Szexivé teszik a matekot

A jó matektanárnak nyitott szemmel kell járnia a világban, hogy le tudja nyűgözni a tanulókat. A szitakötő szárnyának mintázata például egészen egyszerűen mutatja be a szakaszfelező merőlegeseket, és ez csak egy példa abból a több ezerből, amelynek megértését a GeoGebra nevű szoftver látványos eszközökkel segíti.

tukor

A tíz évvel ezelőtt létrehozott GeoGebra egy diplomamunka része volt, és fejlesztőjének esze ágában sem volt a tovább foglalkozni vele. Markus Hohenwarter matektanárnak készült a Salzburgi Egyetemen, és el is kezdett tanítani egy osztrák középiskolában. Talán véget is ért volna a történet, ha egyetemi mentora nem indítja el a szoftvert egy európai versenyen. Az elnyert díj meggyőzte Hohenwartert arról, hogy érdemes folytatni. Azt, hogy jól döntött, az elmúlt tíz évben begyűjtött további tíz díj igazolja.

A gyermekekért csináljuk és nem ebből fogunk meggazdagodni - mondta Markus Hohenwarter, akivel budapesti látogatásakor találkoztunk. Az ELTE-n tartott előadást tanároknak, és munkatársai segítségével megmutatta a program képességeit. A szoftver ingyenes és nyílt forráskódú, a projekt résztvevői többnyire a szabadidejükben foglalkoznak a GeoGebra fejlesztésével.

Bár a fejlesztés és a tanárok képzése könnyen megoldható önkéntesek segítségével, bizonyos dolgokat nem lehet megoldani pénz nélkül. "Az egyik barátomat megbízta az egyeteme, hogy fejlesszen ki egy általános iskolásoknak szánt interfészt. Ebből vettünk webszervert" - mondta Markus Hohenwarter. Céges szponzorokat is keresnek, akik támogatnák az oktatást. A több mint tízmillió fős felhasználói közösség kiszolgálására már szükségük van néhány főállású munkatársra. A helyi intézeteket koordináló támogatási központ a tervek szerint Budapesten lenne, és Lavicza Zsolt lenne a vezetője, aki most a Cambridge Egyetemen dolgozik.

Világhódító egyenletek

A GeoGebra olyan gyors ütemben terjed, hogy Markus Hohenwarternek előadása közben kellett belejavítani a diába, mert 44-re nőtt a helyi intézetek száma. Argentínában 3 millió olcsó diáklaptopra előre feltelepítik a GeoGebrát, Norvégiában pedig a matektanárok 98 százaléka ismeri, mert a tanterv előírja valamilyen dinamikus szoftver használatát. Magyarországon is elkezdett kiépülni a felhasználói közösség, és a Műszaki Kiadó hozzácsapta a szoftvert az egyik tankönyvéhez.

"Eredetileg központilag akartuk gyűjteni a példákat, hogy mindenki lefordíthassa azokat, de rájöttünk, hogy komoly kulturális különbségek vannak" - mondta Hohenwarter. Ami jól működik Németországban, az egyáltalán nem működik az USA-ban, mert más a tananyag, másképp teszik fel a kérdéseket. A feladatokat ezért helyi tanárok írják meg az anyanyelvükön, ebben a helyi intézetek nyújtanak segítséget.

A nehézségek ellenére a GeoGebra fejlesztői nem mondtak le a központosításról. A YouTube mintájára létre akarnak hozni egy közösségi oldalt, amelyen feladatokat lehet megosztani és lájkolni. A legjobb példák toplistákra kerülnének, ami megkönnyíti a helyi központok munkáját is, mert adoptálni tudják a kreatív ötleteket. Ennek a funkciónak a hiányát magam is éreztem, a cikk elején említett szitakötős példának a geogebrás fájlját szinte lehetetlen megtalálni.

A weben közzétett példákat ugyanolyan egyszerűen lehet majd beépíteni a weboldalakba, mint a YouTube videóit, tehát közösségi oldalakon is megjelenhetnek. Online publikációra most is van lehetőség, de a Java technológia miatt 5-10 másodpercet kell várni, amíg a példa betöltődik. Magyar fejlesztőknek köszönhetően szinte nullára csökken a betöltés ideje, mert átállnak HTML5-re és JavaScriptre.

Szintén hazai fejlesztés, hogy az online tananyag okostelefonról és más érintőkijelzős kütyüről is elérhető lesz, aminek a geekek biztosan örülnek. Sokkal menőbb dolog a mobilon megszerkeszteni egy Voronoi diagramot, mint olcsó játékprogramokat nyomkodni.

Másodfokú egyenlőtlenség

Magyarország rendszerint jól szerepel a matematikai diákolimpiákon, sok kiváló koponyát adtunk a világnak, de a PISA szélesebb körű felmérése szerint a magyarok matektudása az OECD átlagánál rosszabb. Az egyetemek panaszkodnak, hogy rossz a diákok felkészültsége, a hazai vállalatok mérnökhiánytól szenvednek.

A GeoGebrával szexivé tehető a matematika, hogy az ember ne csak számokat lásson, hanem azt, hogy milyen egyenletekből lesz telefonhívásokat továbbító rádióhullám, mi van a tőzsdei grafikonok mögött, és milyen törvényszerűségek határozzák meg a grafén geometriáját. Ha már vannak színes és közérthető feladatok, akkor csak egy ingyenes portálra van szükség, amelyen az országhatár innenső és túlsó oldalán élő, magyar nyelvű érdeklődők megtalálják a nekik tetsző feladványokat.