HírekFOGJUNK ÖSSZE ÉS NYERJÜNK EGY JÁTSZÓTERET!

2018.05.17, 05:52

Kedves szülők, rokonok, ismerősök!

Iskolánk, a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola szeretne egy játszóteret nyerni. Fogjunk össze!

Ehhez 2018. május 22. és június 15. között minél több üres flakont kell behozni az iskolába az alábbiak közül:

  • Persil géles flakon (minden méretű)
  • Persil kapszulák doboza
  • Silan öblítő flakonja
  • Pritt ragasztó stift
  • Fa tusfürdők és habfürdők
  • Fa folyékony szappan flakonja vagy Fa utántöltő
  • Fa dezodorok, Fa stiftek
  • Schauma samponok
  • Schauma hajbalzsamok
  • Schauma hajolaj

FOGJUNK ÖSSZE ÉS NYERJÜNK EGY JÁTSZÓTERET!


Piruettes sikerek!

2018.05.16, 07:55

2018. április 28-án került megrendezésre Debrecenben "Az év tánca" országos minősítő verseny, ahol Lakatos Tamara 7.a és Papp Panna 5.b osztályos tanuló (Legyek és Habverő koreográfiával) arany és gyémánt minősítést szereztek és a "Legyek" koreográfiát az Év táncának választották!

Május 13-án pedig az MTMSZ országos bajnokságán ezüstérmet szereztek, de még nincs vége. Jövő héten az úti cél Horvátország, az IDF világbajnokág! Gratulálunk!


Rendhagyó történelemóra az 5.a-ban

2018.05.16, 06:03

2018. május 7-én iskolánk 5.a osztálya a Derecske határában zajló régészeti feltárásra látogatott el. A Déri Múzeum régészeti igazgatóhelyettese, Dani János bevezette a gyerekeket az archeológia rejtelmeibe.

Beszámolt a leletegyüttes különlegességéről, ugyanis egy igen ritka családi temetkezésre bukkantak az ásatási területen. A szarmata sírban két felnőtt és két gyermek feküdt. A sírmelléklet is páratlannak bizonyult, római ezüstpénzekkel teli zacskót találtak a család mellett.

Tanulóink megtekinthették az ásatási területet, néhány tárgyat is kézbe vehettek, megismerhették ezt az érdekes munkát. Érdeklődő kérdéseikre mind a régész, mind az ott dolgozó szakemberek szívesen válaszoltak. A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a búcsúzkodás során már a régészképzésről faggatták Dani Jánost.

Bukusné Tóth Lívia


Határtalanul…

2018.05.15, 11:22

„Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk…” (Wass Albert)

Hatodikosok voltunk még, amikor nagy örömünkre megtudtuk, idén nekünk is lesz lehetőségünk Erdélybe kirándulni a HATÁRTALANUL! pályázat jóvoltából, s megcsodálhatjuk az egykori nagy Magyarország csodálatos tájait. - Varga Réka 7.b osztályos tanuló beszámolója

Hetekkel korábban elkezdünk készülni, magyar órán Tamás bácsival székely szavakat tanultunk, informatika órán pedig megismerkedtünk a Gyilkos-tó legendájával. Az előkészítő órán pedig Barna bácsival átismételtük Erdély történelmét és megismerkedtünk a határainkon kívül élő magyarság mindennapjaival.

Hétfőn már mindenki izgatottan várta a másnapot. Előre „beosztottuk” ki-ki mellé ül a buszon és kivel kerül egy szobába. A korai indulást sem bánta senki, és az utazás is nagyon jó hangulatban telt. Első megállónk során Nagyszalontán, az Arany relikviákat tekintettük meg. A nádfedeles parasztház homlokzatán emléktábla hirdeti, valamikor itt állott az egyik leghíresebb magyar költő szülőháza. Farkaslakán megnéztük Tamási Áron síremlékét. Szejkefürdőn Orbán Balázsnak-Székelyföld leírójának- 14 székely kapuval díszített síremlékét mi is megkoszorúztuk. A hosszú utazás után már az egész csapat várta, hogy a szállásra érkezzünk. A hely, ahol napjaink egy részét töltöttük, nagyon otthonos és szép volt, minden igényünket kielégítette. A vacsorákat és a reggeliket nagyon ízletesen, finoman készítették el nekünk. Másnap reggel elmentünk a Csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskolába, ahol a fiúk fociztak, a lányok pedig kosaraztak az ott tanuló hetedikesekkel. Ebből az ismeretségből mostanra barátságok is szövődtek. Több lány a szálláson is meglátogatott bennünket, másnap délután, valamint utolsó nap korábban indultak az iskolába, hogy még be tudjanak jönni hozzánk. Délután Csíksomlyón megnéztük kegytemplomot, ahol minden pünkösdkor híres búcsú van, több százezer magyar részvételével. Gyimesbükkön a történelmi Erdély legkeletibb részén túráztunk ezután, itt a táj megcsodálása mellett a Rákóczi-vár romjait is megcsodáltuk.  Harmadik reggel elindultunk a káprázatos Gyilkos-tóhoz. A Gyilkos-tó és környezete a világ legszebb pontjai között tartják számon a turisztikai szakemberek is. Érdemes mindenkinek legalább egyszer ellátogatnia ide, ugyanis egy mesébe illő helyet fog látni, hatalmas élmény itt kirándulni. Nekünk alkalmunk nyílt e csodálatos helyen túrázni. Ezt követően a Békás-szoroshoz vezetettek minket tanáraink. Ez a szoros egy tektonikus eredetű szurdokvölgy a Hagymás hegységben. Miután megismertük a táj szépségeit, mindenki kedvére vásárolhatott. Nagyon hamar elrepültek a napok. Az estéket is kellemesen töltöttük, sokat beszélgettünk, kártyáztunk együtt. Utolsó nap kicsit fáradtan indultunk haza.  Korondon, a híres fazekas faluban is megálltunk hazafelé tartva, és megcsodáltuk a szebbnél-szebb kerámia edényeket. Utolsó állomásunk a Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványossága a Parajdi sóbánya volt. A Parajd környéki sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletét rejti a föld alatt.

Mindenki fantasztikusan érezte magát, minden nap csodálatos élményekkel gazdagodtunk.

Köszönjük, hogy lehetőséget kaptunk erre! Köszönjük a kísérő nevelőink munkáját.

A közösen átélt élmények emlékezetünkben elraktározódnak, és gondolatban újra és újra "meríthetünk" belőlük.”  (Chapman)

Varga Réka 7.b


Négy felejthetetlen nap Erdélyben a József Attila Általános Iskola diákjai számára

2018.05.15, 11:13

2018. május 08-án, a korai reggeli órákban indult útjára a Határtalanul! pályázat keretein belül 1.425.000 Ft támogatás elnyerése után harmincnégy hetedik osztályos tanuló, valamint négy pedagógus a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolából, hogy a meseszép Erdély egyik méltán híres ékkövének tartott Csíki-medencében és környékén töltsön el négy felejthetetlen napot. Közhely, de igaz, hogy a Trianonban elcsatolt országrészek még most, a XXI. században is olyan nagyszerű élményt nyújtanak az ide látogató anyaországi magyaroknak is, amelyet szavakkal leírni szinte lehetetlen. A páratlan szépségű táj, vendéglátóink kedvessége felejthetetlen élményekhez juttattak bennünket.

Ez a négy nap olyan pozitív megerősítést jelentett mindannyiunk számára magyarságunk, önazonosságunk tekintetében, amely talán egy életre elkísér minket. Utazásaink során Berettyóújfalutól Nagyszalontáig, Korondon át a Békás-szorosig, Parajdon és Csíksomlyón számtalan élmény ért minket. A Kálvária-domb, a Gyilkos-tó és a Békás-szoros bejárásával mindannyian örömmel nyugtázhattuk, hogy továbbra is a természet szerelmesei vagyunk és maradunk. Parajdon a sóbánya lélegzetelállító mélységével nyűgözött le minket. Nagyszalontán, Farkaslakán és Szejkefürdőn megemlékeztünk magyarságunk jeles képviselői közül Arany Jánosra, Tamási Áronra és Orbán Balázsra.

Különleges élmény volt a Csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola hasonló korú tanulóival való találkozás. Az intézmények kölcsönös bemutatkozása után kosárlabdában és fociban mérték össze erejüket a helyi és az anyaországi gyerekek.

Mindezek mellett természetesen meg kell említenünk vendéglátóink figyelmességét, türelmét is. Köszönjük nekik a gondoskodást, a kiváló, magyaros ételeket. Feltöltődve, fáradtan, de mégis kipihenten érkeztünk haza Berettyóújfaluba május 11-én, a gyerekek, szülők, barátok nagy örömére.

Nehéz lenne egy csokorba szedni, hogy mi minden történt még velünk, ám egy biztos: ha tehetnénk, akár már holnap újra útnak erednénk.


Szűcs László az országos matematikaversenyen is kiválóan teljesített

2018.05.14, 13:29

Szűcs László 4.b osztályos tanulónk az Alapműveleti Matematikaverseny országos döntőjén a 6. helyezést szerezte meg. Sok szeretettel gratulálunk! Felkészítő Pedagógus: Kovács Zoltánné


Szép eredményt értek el 2. osztályosaink a Zsákai Komplex Tanulmányi Versenyen

2018.05.14, 13:21

A Zsákán megrendezett 2. osztályosok komplex tanulmányi versenyén a 2. b osztály csapata 2. helyezést ért el. A csapat tagjai: Nagy Zsófia, Veres Ádám, László Noémi.

A gyerekek tudását egyénileg is értékelték. Nagy Zsófia környezetismeret tantárgyból III., Veres Ádám matematika tantárgyból IV., László Noémi magyar nyelv-és irodalom tantárgyból V. helyezést ért el.

Három tanulónk egyénileg indult: Szilágyi Botond környezetismeret tantárgyból VI., Hadobás Anna Luca magyar nyelv és irodalom tantárgyból XII., Csarkó Csenge környezetismeret tantárgyból XV. helyezést ért el.

Felkészítő pedagógusok: Tóth Erzsébet, Pappné Erdei Anita

Briczky Balázs 2.a magyar nyelv-és irodalomból 5., Técsi Ádám 2.a környezetismeretből 11. helyezést ért el.

Felkészítő pedagógusok: Kissné Varga Katalin, Nagyné Tóth Julianna

Szeretettel gratulálunk a gyerekeknek a kitartó, szorgalmas munka szép eredményéhez!


Ungai Amanda a felnőttek között is a dobogón!

2018.05.14, 13:13

A Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupán RAW fekvenyomás kategóriában, női ifjúsági korcsoportban Ungai Amanda 8.b osztályos tanulónk 1. helyen végzett, ezzel ifjúsági világbajnok lett. Női Open felnőtt korcsoportban pedig a 3. helyet szerezte meg. Szeretettel gratulálunk!


Aquatlon OB – Gut Gábor szép eredményei

2018.05.14, 13:07

Az Aquatlon Országos Bajnokságon Gut Gábor 6.a egyéniben az 5., míg csapatban a 2. helyet szerezte meg. Gratulálunk!


Nagyrábé Kupa – Rapid sakkverseny eredmények

2018.05.14, 13:03

A Nagyrábén megrendezésre került rapid sakkversenyen Domokos Zalán 2.a osztályos diákunk 5. helyen végzett, Gáti Panna 7.a osztályos tanulónk pedig a 9. helyet szerezte meg, ezzel Ő lett a legjobb női versenyző a C kategóriában, ezért kupát is átvehetett. Gratulálunk!